Praten over actuele onderwerpen - met jongeren, voor jongeren

Onderwerpen

WAAR PRATEN WIJ OVER

Social Talk gaat elke editie over een ander onderwerp

Er gebeurd veel in je leven, zeker nu in de tijden van crisis.  Misschien wil je erover praten maar weet je niet bij wie je kunt aankloppen. Het is goed om te weten, je staat er niet alleen voor! Wij praten over de onderwerpen waar je niet snel over praat en wij delen graag de ervaring en kennis.

1e aflevering: Naaz
Depressieve gedachtes 

“Als ik depressieve gedachtes heb, dan zien mijn ogen alles in een andere kleur.”

Bijna niemand vind zichzelf perfect zoals hij/zij is. Jongeren met depressieve gedachtes hebben negatieve gevoelens en denken dat alles in het leven zinloos is. De gedachte is vaak: ‘Wat maakt het allemaal uit, het heeft toch geen zin!’ Het gevolg hiervan is, dat je je futloos voelt en dat je niets meer wilt doen.

In het interview met Naaz kwamen de volgende adviezen en tips naar voren. Wat heeft Naaz gedaan om met haar depressie om te gaan en hoe had Stichting JOZ hier een verandering in kunnen brengen.

  • Oprecht blijven naar jezelf en je niet schamen om je slecht te voelen. 
  • Accepteer dat depressie echt bestaat en praat over je gevoelens. 
  • Vind trots in de simpele dingen in het leven en heb respect hebben voor jezelf. 
  • Naaz heeft baat gehad bij het gebruik van medicatie om aan haar depressie te werken.

Heb jij depressieve gedachtes?
Bij wie kun je terecht:

  • Praat hierover met mensen om je heen.
  • Zoek contact met bijvoorbeeld, Stichting JOZ 
  • Adviseurs van de straat
  • Breng een bezoek aan je huisarts en vraag om de opties. 
BEKIJK DE AFLEVERING

2e aflevering: Tally
Ongezonde liefdesrelaties en mishandeling

“Als je bij me weg gaat, dan doe ik mezelf wat aan!”

Het vastzitten in een liefdesrelatie, waarvan je rationeel weet dat deze ongezond voor je is, maar emotioneel kan je het nog niet loslaten. Soms denken wij dat lust, spanning of het gevoel dat een ander jou nodig heeft liefde is. Een romantische illusie waarin je denkt, de ander te kunnen veranderen. 

In het interview met Tally kwamen de volgende adviezen en tips naar voren. Wat heeft Tally gedaan om uit een ongezonde liefdesrelatie te komen en hoe ging zij om met de mishandeling die hieruit voortvloeide. Wat waren de “red flags”, die zij gemist heeft of onbewust genegeerd?

  • Haar relaties gaven in eerste instantie een warm en veilig gevoel. 
  • Bad boys waren spannend en leuk. 
Wat waren de Red Flags 
  • Ze gaven teveel aandacht. Geobsedeerd door de liefde, waardoor je een benauwd gevoel krijgt. 
  • Extreme mate van jaloezie. 
  • Ze laten je aan jezelf twijfelen, ligt het dan toch aan mij? Wat moet ik veranderen? 
  • Mishandeling, slaan.

Hoe beëindig je een ongezonde liefdesrelatie?

Bij het willen beëindigen van haar ongezonde liefdesrelatie werd het erger. Hij gaf aan dat hij zichzelf wat aan ging doen, als zij dit deed. Waardoor het stoppen met de relatie moeilijk werd. Je word bang gemaakt. Mensen om haar heen zagen dat ze niet gelukkig was en haar moeder forceerde haar uit de situatie te stappen, door haar naar Suriname te sturen.

Tips van Tally 
"Luister altijd naar je gevoel, pas je niet aan, het gaat om jou! Wat zijn jou grenzen? Zij dacht in één van de relaties, dat haar grens de mishandeling was, maar uiteindelijk stapte ze pas uit de relatie toen haar vrienden hem vreemd zagen gaan. Werk aan je zelfliefde, je mag er zijn en laat niemand hier misbruik van maken. In liefde is er geen wantrouwen, er is geen angst en wij hoeven onze ware zelf niet te verstoppen. Er is altijd ruimte om jezelf te zijn."

Heb jij een ongezonde liefdesrelatie?
Bij wie kun je terecht:


  • Praat hierover met mensen om je heen
  • Jouw familie/vrienden zullen je altijd steunen, ondanks dat ze de situatie niet zullen goedkeuren.
  • Zoek contact met bijvoorbeeld, Stichting JOZ
  • Adviseurs van de straat, als je eens met een onbekende wil praten.


BEKIJK DE AFLEVERING

3e aflevering: SXTEEN
Schulden 

“Ik heb mensen geprobeerd te helpen, maar het ging ten kosten van mezelf. Als je laks bent in dingen, kan het je aardig hoofdpijn geven”

Schulden belemmeren jongeren om een mooie toekomst op te bouwen. Het salaris dat verdiend wordt moet gelijk naar de aflossing van de schulden. Een verleidinggevoelige en/of statusgevoelige houding vergroot de kans bij jongeren om moeilijk met geld om te gaan. Het willen meedoen met trends, een hoge studie schuld, armoede achtergrond of het moeten onderhouden van een familie(lid) spelen hierin ook een rol. 

Door de Coronacrisis zijn veel jongeren hun bijbaantje kwijt, omdat de meeste in de zwaar getroffen sectoren werken, zoals de horeca. Door het wegvallen van deze banen, komen jongeren verder in financiële schulden, wat veel stress oplevert.

In het interview met Sxteen kwamen de volgende adviezen en tips naar voren. Wat heeft Sxteen gedaan om in de schulden te komen, eruit te komen en hoe heeft dat zijn leven veranderd?

In het begin lukte het wel om rekeningen niet te betalen met betalingsregelingen. Totdat zijn vriendin zwanger raakte en zijn vader bij hem kwam wonen. Een financiële verantwoordelijkheid, die je als jonge man niet kan dragen. Elke keer een stukje niet betalen, geen werk en “dingen” over het hoofd zien. Het zorgde ervoor dat hij begon met tatoeëren om extra inkomen binnen te halen, maar door het opstapelen van de schulden, kon hij het niet inlopen.

Door een ervaring met de politie kreeg hij een moment van bezinning en besloot hij dat het klaar was met de schulden en dit leven wat hij leefde. Toen kwam hij terecht via de gemeente bij de schuldhulpverlening. Het was een lang traject, voordat hij bij de juiste persoon terecht kwam. Dit moment kwam wel en deze man heeft hem geholpen met het op orde brengen van al zijn schulden.

Heb jij schulden en levert het jou stress op, bij wie kun je terecht?

  • Praat hierover met mensen om je heen, schaam je er niet voor, wellicht hebben zij een goed advies.
  • Zoek contact met bijvoorbeeld, Stichting JOZ - Adviseurs van de straat, als je eens met een onbekende wil praten.
  • Het Juridisch Loket: Veel gemeenten hebben een juridisch loket, waar je naartoe kunt gaan als je schulden hebt. Bij het juridisch loket kun je geholpen worden met de juridische kant van het hebben van schulden, zoals: waar heb je eigenlijk allemaal recht op? En kun je een betalingsregeling aanvragen? 
  • Schuldhulpmaatje: Bij Schuldhulpmaatje helpt een deskundige en betrouwbare vrijwilliger jou om je geldzaken op orde te krijgen. De hulp is gratis. 
  • Stichting Humanitas: Deze organisatie helpt jongeren om met geld om te gaan. Zij zorgen ervoor dat jij uiteindelijk jezelf weer kunt redden en dat je niet meer in de schulden komt.
  • Schuldhulpverlening kijk op www.schuldsanering.help
BEKIJK DE AFLEVERING
“Dank je wel voor het inzicht. Het geeft me het gevoel dat ik er niet alleen voor sta”.
Daniel - Spijkenisse
"Het is heel fijn om een ander z’n verhaal te horen. Heel herkenbaar”.
Jalissa - Geervliet
Share by: